Valopentue valokeilassa


DSC_1893

Vastasyntyneet pennut emon tissillä

Varhain tiistaiaamuna 21.10.2014 heräsin keskellä yötä puhelinsoittoon. Siellä Helmin (Northalla Granuaile) sijoituskoti ilmoitteli, että nyt taitaa olla tosi kyseessä… Olimme edellisenä iltana vielä puhuneet, ja vaikutti siltä, että Helmi ei vielä yöllä alkaisi synnyttää, mutta tulikin kasvattajalle äkkilähtö kotoa. Onneksi Helmin ja Puusti-veljen (Northalla Cagafuego) koti on lähellä, Nokian Linnavuoressa.

DSC_2179

Northalla Moonlight ”Moona”

Juuri ulko-ovelle saapuessani syntyi ensimmäinen pentu. Synnytys sujui ihan normaalisti, ensimmäisen pennun ulos pinnistäminen vaatii vähän enemmän yritystä kuin seuraavana maailmaan saapuvien. Tämä tyttöpentu tuli maailmaan pää edellä, ja Helmi alkoi sitä heti pestä ja hoitaa, huolimatta siitä että kyseessä oli Helmin ensimmäinen synnytys ja pentu. Terve tyttöpentu painoi 97 g, ja oli heti selvää, että kyseessä on jokin hopeaväri. Mutta suklaahopeaa vaaleampi… Onko meillä ensimmäinen kanelihopeatäplikäs pentu? Tyttö on selkeästi eri värinen kuin esim. Varispentueen kaksi suklaahopeatäplikästä tyttöä, hännänpää ja korvien taustat näyttävät kanelin värisiltä. Olkoon siis kanelihopeatäplikäs, ellei toisin todisteta.

DSC_2184

Northalla Sunlight ”Samu”

Tyttöpentu pääsi Helmin maitobaariin, ja alkoikin ahnaasti aterioida. Kesti aika kauan, kolme tuntia, kunnes toinen pentu syntyi. Pentu syntyi pää edellä, kalvot päällä, ja se todettiin hopeatäplikkääksi, terveeksi pojaksi. Painoa oli 105 g. Helmi alkoi tätäkin pikkuista kissanpentua hoitaa ja nuolla kuivaksi. Helmi myös rauhoittui ja vaikutti, että enempää pentuja ei tule. Olimmekin odottaneet Helmin mahan koon perusteella pientä pentuetta, 2 oli se vahvin arvaus. Poika liittyi siskonsa seuraan maitobaariin, ja jo parin tunnin kuluttua molempien painot olivat nousseet reippaasti. Maitoa siis tuli hienosti, ja kasvattaja lähti töihin jättäen sijoituskodin ihailemaan emon ja pentujen idyllisiä ensihetkiä.

Päivä, jolloin pennut syntyivät, oli yksi päivä yli lasketun ajan. Naaraillamme on aika hyvin osunut lasketut ajat kohdalleen, mutta heittoa voi olla noin 2 päivää kumpaankin suuntaan. Tämä päivä tai pikemminkin aamu, joka Helmin ja Hiskin (Northalla Springwater) pentujen syntymäpäiväksi osui, oli myös minulle ammatillisesti tärkeä päivä, nimittäin Valon Päivä (Day Of Photonics), jota vietetään valon nopeuden määrittämisen vuosipäivän kunniaksi. Pentujen synnyttyä ajatukseni veivätkin aika pian pois alkuperäisestä tälle pentueelle suunnitellusta teemasta, ja tuli mieleen, että tässähän onkin sopiva teema: Valopennut! Valo sopii hyvin myös pentujen sijoituskodin emäntään Tiinaan, joka on aina niin säteilevä ja valoisa persoona. Pienen hahmottelun jälkeen valopentujen nimiksi muodostui Moonlight (ennen auringonnousua syntynyt tyttö) ja Sunlight (lähellä aamunkoita maailmaan saapunut poika).

DSC_2167

Helmi ja viikon ikäisten Valopentujen sisarusrakkautta

Moona ja Samu täyttävät huomenna kaksi viikkoa, ja ne ovat kasvaneet oikein hyvin. Helmi on huolehtiva emo, mutta alkupäivinä se oli vähän turhankin innokas ja raahaili pentujaan pesästä toiseen, mikään vaihtoehto ei oikein tyydyttänyt. Meillä aiemmin emot ovat hyvin kelpuuttaneet kasvattajan järjestämät pesät, mutta onneksi muilta tulleiden vinkkien perusteella Tiina osasi tehdä pesästä Helmille mieleisen: Se nostettiin laatikosta tehdyn korokkeelle sängyn viereen, sisällä on paksut pehmukkeet ja kulkuaukkoa peittää osittain verho. Muutostyön jälkeen pesä on kelvannut emolle hyvin.

Pennuista on kuvia Facebookissamme, ja niitä tulee myös galleriaan hieman myöhemmin.