Erikoinen silmien väri


Kasvattimme Batu on ruskeatäplikäs kastraattipoika, joka on syntynyt kesäkuussa 2014. Olen saanut Batun omistajilta kuvia, joissa näkyy, että sen silmät ovat kuluneen vuoden aikana muuttaneet väriä sinisiksi! Muutos on alkanut noin kissan ollessa 2-vuotias ja se on edennyt hiljalleen vuoden kuluessa. Alunperin Batun silmät ovat olleet normaalit ocicatin kellanvihreät.

Tässä kuvia vuosien varrelta. Kaikki kuvat Huttusen perheeltä, monet kiitokset niistä!

 

Batun näkökyvyssä ei ole vikaa ja eläinlääkärin mielestä kissa on kaikkiaan täysin kunnossa. Batu kävi pyynnöstämme silmätauteihin erikoistuneella eläinlääkärilläkin, ja silmänpaineet olivat normaalit, eikä muutakaan moittimista löytynyt.

Batun vanhemmilta on testattu naamiogeenin kantajuus, mutta kumpikaan ei kanna naamiogeeniä, eli se ei voi selittää silmien väriä. Samasta yhdistelmästä on kuusi jälkeläistä. Muut viisi ovat edelleen vihreä- tai keltasilmäisiä kuten vanhemmatkin

Onkohan tälle pigmentin häviämiselle silmistä muuta selitystä kuin luonnon monimuotoisuus? Molemmissa Batun silmissä on myös reunoilla tummemmat kohdat, joihin pigmentti näyttäisi keräytyneen. Olisi kiva kuulla muilta kasvattajilta kokemuksia, rodusta riippumatta.

Batu on onnellinen ja rakastettu kissa – ja upean näköinen uniikkien, sinisten silmisensä kera, vaikka ne eivät rodun standardiin sovikaan. Rapsutuksia Batulle!