Viikinkipentue on täällä


Ulpun ja Duken pennut syntyivät tiistaina 9.1. aamupäivällä. Tämä pentue on Ulpun kolmas, aiemmat olivat Piraattipentue (2013) ja Varispentue (2014). Pentue sai alkunsa Duken ja Ulpun toisilla treffeillä; ensimmäisillä treffeillä oli kyllä kiinnostusta ja yritystä, mutta ensikertalaisella kollilla taisi olla silloin tahtoa enemmän kuin taitoa. Onneksi toinen yritys tuotti toivottua tulosta!

Ulpu's newborn Viking Litter

Ulpun vastasyntyneet Viikinkipennut

Synnytys sujui Ulpulle tuttuun tyyliin: rakas kissakaveri Juno oli Ulpun tärkeä tuki, turva ja doula. Tälläkin kertaa jouduttiin turvautumaan salaiseen aseeseen: Nutriplus Cat -ravintogeeliin. Nutriplussan taika synnytyksessä on sivellä sitä Junon turkkiin, jolloin Juno pysyy paikallaan nuolemassa sitä turkistaan, ja Ulpu pysyy rauhallisempana Junon vieressä. Ilman geeliä Juno haluaisi mennä matkoihinsa, ja Ulpulle tämä ei sovi, vaan emokissan pitää seurata rakkaan Junonsa vierellä koko ajan. Juno on Ulpulle niin tärkeä elämänkumppani, hellyyttävää seurata miten paljon kaksi kissaa voivatkin toisistaan tykätä.

Ensimmäisenä syntyi suurempi kanelitäplikäs poika. Sen syntymäpaino oli 93 g. Ensimmäisen pennun istukka tuli ulos muutamaa minuuttia myöhemmin, ja sen kanssa yhtäaikaa tuli maailmaan pienempi kanelitäplikäs poika, ja saman tien myös tämän pennun istukka. Siinä oli vauhtia kerrakseen. Pienempi kanelitäplikäs poika painoi 78 g. Sitten pidettiinkin pieni tauko, vaihto ensimmäisen kohdunsarven tyhjentämisestä toiseen kohdunsarveen. Toisen erän alkajaisiksi syntyi kanelihopeatäplikäs poika (99 g) ja viimeisenä ruskeatäplikäs tyttö (88 g), kolmen prinssin seuraksi pentueen ainoa prinsessa.

Ulpu söi kaikki istukat ja hoiti pentuja huolellisesti ja vanhalla rutiinilla, mutta emokissan mieltä vähän taisi painaa se, että vaatekaapin ylähylly ei olllut ihmisten mielestä sopiva paikka pesäksi – Ulpun mielestä se olisi ollut mitä paras kotikolo. Pesäksi oli sen sijaan järjestetty suuren lipaston laatikko, joka oli varustettu lämpötyynyllä. Vaatekaapin ollessa pois pelistä tämä järjestely sopi emokissalle.

Viking Litter almost two weeks

Lähes kaksiviikkoiset Viikinkipennut

Ensimmäisen päivän aikana havaittiin, että vaikka pennut viettivät aikaa tissillä ja imu oli kova, pentujen painot eivät alkaneet nousta, vaan päin vastoin laskivat. Tästähän tietysti aiheutui huolta ja toimenpiteitä. Aiemmilla kerroilla Ulpulla on maito noussut normaaliin tapaan. Tämä pentue on kahdestoista pentueemme, ja vain yhdellä aiemmalla pentueella on jouduttu antamaan aluksi emonmaidonvastiketta, kun emon oma maidontuotanto pääsi kunnolla vauhtiin vasta muutamia päiviä synnytyksestä. Nyt oli selvää, että pennut tarvitsevat vastiketta, ja sitä annettiinkin tuttipullolla, ruiskulla ja kertaalleen myös letkuttamalla suoraan mahalaukkuun. Onneksi saimme tähän ystäviltä apua ja reippaat pennut oppivat pian myös itse pontevasti imemään ruiskusta maitoa. Emon tisseillä on silti koko ajan ollut ”asiakkaita”, vaikka vastiketta onkin annettu. Lisäruokinnan avulla pentujen painot ovat nousseet normaalisti, ja nyt neljä viikkoa täyttävät pikkukissat saavat nimensä julkisuuteen!

Teemana pentueella on viikingit, joka sopii mielestämme monesta syystä näille pennuille. Ensinnäkin, teema on viehättänyt meitä aina, ja ihan ensimmäinen Northalla-pentu olikin Metallipentueen Northalla Viking Bronze alias Leo. Nyt Leoa ei enää ole, mutta tämä pentue kunnioittaa Leon muistoa osaltaan. Toisekseen, tämä pentue käy hyvin viikingeistä, sillä kolme neljästä pennusta ovat pohjoismaiseen tapaan ”punatukkaisia tai blondeja” (kanelit, kanelihopea), ja lisäksi pennut ovat joutuneet hieman taistelemaan ja osoittamaan sitkeyttä elämänsä ensi metreillä emonmaidon vähyysongelman takia. Vaikeuksista kuitenkin on selvitty hienosti!

Kanelipojista suurempi on Northalla Red Explorer, jota kutsumme lyhyemmin Rolloksi. Tämä poika on varsinainen seikkailija ja tutkimusmatkailija, mihin nimikin viittaa.

Pienempi kanelipoika on nimeltään Northalla Seafarer, tuttavallisemmin Knut. Merenkävijä eli merimies tuntuisi olevan aina puuhaamassa jotakin uutta, kiipeilee, maistelee, kokeilee.

Kanelihopeapoika saa nimen Northalla Runemaster, lyhyesti vain Loki. Riimujen tuntija ja tietäjä on rauhallisin luonteeltaan, puntaroi ja katselee rauhassa, ja ehkä jopa harkitsee ennen kuin tekee.

Ruskeatäplätyttö on Northalla Valkyrie, jota kutsumme Freyjaksi. Tyttö on kovaäänisin pentu, todellinen prinsessa, jolla vauhtia riittää. Juokseminen ja puuhaaminen on kivaa!

The Viking Litter almost 4 weeks

Viikingit ovat jo neljä viikkoa. Photo: Eveliina Laine