Ruskeatäplikkäitä kuulumisia


Tervehdys erityisesti kaikkien ruskeatäplikkäiden ocicatien ystäville! Northalla-pentueissa on tähän mennessä ollut viisi ruskeatäplikästä hurmuria: Kivipentueen Dora ja Rokka, Vesipentueen Yoda ja Tomu sekä Tulipentueen Patu. Nämä kaikki ovat Taran lapsia tai lapsenlapsia.

Ruskea/musta värigeeni on dominoivasti periytyvä suklaaseen ja kaneliin nähden, joten sellainen väri voi tulla pennulle vain, jos jompikumpi tai molemmat vanhemmat ovat ruskeita tai sinisiä, joka on ruskean diluutiomuunnos. Hopeageeni ei vaikuta  värin periytymiseen, vaan on oma erillinen asiansa. Näin esimerkiksi hopeatäplikkään, suklaata kantavan Gubben pojat ovat ruskeatäplikäs ja suklaatäplikäs.

Ruskeatäplikkäillä, kuten muillakin ocicat-väreillä, pohjaväri on pentuna haaleampi tai vaaleampi, ja se tummuu kun pentu kasvaa. Alla esimerkkinä Rokan värin syveneminen 8-viikkoisesta 9 kuukauden ikäiseen.

Northalla Basalt, 8 viikkoa/weeks

Northalla Basalt, 8 viikkoa/weeks

Northalla Basalt, 9kk. Photo: Sanna Bengtström.

Northalla Basalt, 9kk. Photo: Sanna Bengtström.

Erilaisia ruskeatäplikkään variaatioita toki löytyy, esimerkiksi Tara on melko vaalea ja lämpimän ruskea täpläväriltään, ja sillä näkyy täplissäkin voimakas tikkaus. Doralla (video alla) taas väri on kylmemmän sävyinen. Yleensä ottaen näyttelyiden tuomarit arvostavat oceilla lämpimiä ja syviä värisävyjä, ja kontrasti on kuviokissalla luonnollisesti tärkeä.

Dora (Northalla Diorite) aktivointipelin kimpussa:

Ylläolevassa Jenni Peltolan kuvaamassa videossa Dora näyttää taitojaan aktivointilaudan parissa. Herkut löytyvät helposti terävän hajuaistin ja näppärän tassutyöskentelyn ansiosta. Youtubessa on myös paljon muitakin Jennin videoita, joissa Dora esiintyy pääosassa. Katsokaa toki!