Ruoka-asioita


Tässä Taran mahan kasvua seuratessani mieleeni tuli kirjoittaa vähän ruoka-asioistamme. Taran kylkien pullistuminenhan johtuu siis pennuista, joita odotetaan syntyväksi 24.4.2012. Alle kuukausi enää jäljellä, ja tämä raskauden loppuaika on juuri sitä pentujen kasvun aikaa. Tähän mennessä niistä on jo tullut lähes täydellisiä pikkukissoja, kaikki viiksikarvat ja varpaankynnetkin ovat jo olemassa. Tosin tietyt osat, kuten esimerkiksi keuhkot, kehittyvät vielä aivan syntymään saakka, joten pikkukissat eivät ole vielä valmiita pärjäämään kohdun ulkopuolella. Kissoilla yleensä synnytys ei heitä lasketusta ajasta kuin korkeintaan parilla vuorokaudella – ja hyvä näin, sillä aikaisemmin syntyneet pennut eivät jäisi henkiin, ja toisaalta istukan kunto alkaa heiketä lasketun ajan jälkeen.

Takaisin ruoka-asioihin. Meillä kissat saavat ruokaa kolme kertaa päivässä, joista aamu- ja iltapäiväateriat ovat laadukkaita raksuja, ja iltaruokana on tuore liha vitamiini- ja kalkkilisällä. Olemme viime kesäkuusta lähtien antaneet raksuina pelkästään Power Of Nature -raksuja. Syynä on yksinkertaisesti tämä: kissa on lihansyöjä, ja kissalle tulee antaa lajinmukaista ja luonnollista ravintoa. Kannattaa joskus kurkata, mistä aineksista kissasi muona on tehty. Tuoteselosteessa ainekset pitää mainita aina siinä järjestyksessä, että se ainesosa, jota tuotteessa on eniten, on ensimmäisenä myös luettelossa. Miltäs kuulostavat nämä kissanruoat:

  1. Kuivattu kananliha, tuore kananliha, kananrasva, alfalfa, pellavansiemeniä, kananmaksaa, lohiöljyä, merilevä, karpalo, tauriini, prebiootteja, kivennäisaneet ja vitamiinit. (Power of Nature, Natural Cat kana-raksut)
  2. Maissi, kuivattu siipikarjanliha, riisi, kasvivalkuaisuute*, vehnä, eläinrasva, kasvikuidut, hydrolysoitu eläinvalkuainen, kivennäisaineet, juurikaskuitu, soijaöljy, frukto-oligosakkaridit, hiiva, natriumfosfaatti, kalaöljy, L-lysiini, DL-metioniini, tauriini, vihreä tee- ja rypäleuutteet (sisältää polyfenoleja), L-karnitiini. (Eräs tunnettu ja paljon eläinkaupoissa myyty ”laadukas” kissanruoka)
  3. Kananlihajauho (min. 26 %), maissi, maissijauho, proteiinijauho, juurikaskuitu, maissigluteeni, riisi (min. 4 %), hydrolisoitu kanaproteiini, tuore liha (min. 4 % kanan maksaa ja sydäntä), kalajauho (min. 4 %), kananrasva, selluloosakuitu, auringonkukkaöljy, inuliini, frukto-oligosakkaridit, fosforihappo, DL-metioniini, suola, kaliumkloridi, tauriini, yuccauute. (Eräs marketeista saatava, yleinen kissanruoka)

Kannattaa miettiä, ovatko maissi, riisi, vehnä, kasvivalkuainen yms. ravintoa, joka sopii kissan tarpeisiin. Myös elänproteiinilähteissä on eroa – proteiinijauho ja lihajauho ovat ravintosisällöltään ihan eri kamaa kuin tuore tai kuivattu liha.

Me olemme huomanneet Power of Natureen siirtymisen myötä mm. kiiltävämpiä turkkeja ja vähemmän oksentelua. Ansalla ei ole ollut enää kutiavia ihottumia – epäilemme niiden aiheuttajaksi vehnää, jota aikaisemmissa raksuissa oli. Pienen totuttelun jälkeen ruoat ovat maistuneetkin kissoille tosi hyvin. Lisäksi kissat saavat ajoittain ZiwiPeak-täysravintoa, joka on sekin tosi laadukasta, mutta turhan kallista pelkiltään annettavaksi. Muita hyviä ruokia löytyy ainakin seuraavilta merkeiltä: Applaws, Orijen ja Golden Eagle.

Lihan ostamme pääsääntöisesti pakasteena barffi.netistä, jonka myymälä on Tampereen Lielahdessa. Pääkaupunkiseudulla vastaava on Murren Murkina. Annamme vaihdellen mm. broilerin sydäntä, porsaan sydäntä, porsaan kieltä ja joskus muitakin lihoja. Kalkkilisänä toimii munankuorijauhe ja vitamiinit ja hivenaineet turvaamme Vitalcat-tableteilla.

Myös Poseidonian Marialla on järkevä kirjoitus ruokintaa koskien sivuillaan, ja sieltä löytyy myös resepti heidän kissojensa normiruokaan, kannattaa tsekata!