Loishäädön sivuvaikutukset ja tarpeellisuus 3


Olen jo kauan pohtinut, onko sisäkissoilla loishäätöä tarpeellista tehdä nykyisten suositusten mukaan. Niinsanotut matolääkkeet eivät ole mitään haittavaikutuksettomia aineita. Valmisteita on paljon, ja kaikilla on mahdollisia sivuvaikutuksia – tosin kaikki sivuvaikutukset eivät tietysti läsähdä aina omaan tuulettimeen, mutta silloin jos osuu omalle kohdalle, ei ole niin kivaa.

Axilur 250mg, Milbemax kissoille ja
Milbemax pienille kissoille ja kissanpennuille.

Sijoituskissallamme Klaaralla oli juuri hiljattain Axilur-lääkkeen aiheuttamia haittavaikutuksia. Axiluriahan pitäisi antaa kolmena peräkkäisenä päivänä kissan painon mukainen annos. Klaara sai ensimmäisen päivän iltana annoksen ruoan yhteydessä. Päivän 2 iltana ruoka ei enää maistunut, ja kuuri lopetettiin siksi. Yöllä Klaara alkoi oksennella keltaista limaa. Kotihoitona sille annettiin kanalientä ruiskulla suuhun, Nutri-Plus-geeliä, Promax-tahnaa ja hieman veteen laimennettua ruokaa ruiskulla suuhun. Klaara oli huonovointinen, vaisu ja kökötteli vain, mutta annettu neste ei kuitenkaan tullut heti ylös. Lopulta neljän huonovointisen päivän kuluttua kissan vointi alkoi kohentua, ja sinä aikana oli jo konsultoitu puhelimitse niin eläinlääkäriäkin kuin myös muita kasvattajia.

Promax vasemmalla. Valmiste on täydennysrehu koiralle,
mutta eläinlääkärimme mukaan pienin pakkaus käy
myös kissalle ihan hyvin. Se on tehokas hoito ripuliin.
Oikealla Nutri-plus-geeli kissalle.

Tänä aikana Klaaran paino oli pudonnut vain 2,8 kiloon, mikä on huolestuttavan iso heitto normaalista sen 3,2-3,4kg painosta. Onneksi nyt tätä kirjoittaessa Klaara on jo saanut itsensä takaisin normaalimittoihin, kiitos sijoituskodin hellän hoidon.

Olemme kaksi ensimmäistä pentuettamme madottanut Axilurilla, eikä pennuilla ollut silloin mitään oireita siitä. Kuitenkin sen jälkeen, kun aikuiset kissamme, jotka olivat aiemmin saaneet Axiluria ilman oireita, menivät ihan vaisuiksi ja syömättömiksi Axilur-kuurista, päätimme että emme käytä kissoillemme enää sitä valmistetta ellei eläinlääkäri sitä varta vasten määrää. Kolmas pentue sai pentuna madotukset ensin Mirrixillä ja sen jälkeen Milbemaxilla. Näistä ei ollut haittavaikutuksia ainakaan tämän pentueen kohdalla. Olemme antaneet nyt aikuisille kissoillemme loishäädön Milbemaxilla, ja se on tuntunut sopivan.
Olemme kuitenkin harkitsemassa, että siirrymme ainakin aikuisilla kissoilla käytäntöön, jossa kissojen ulostenäytteitä lähetetään labraan tutkittaviksi, ja loishäätö suoritetaan vain siinä tapauksessa, että loisia löytyy ulosteesta. Esimerkiksi Kukkatarhan kissalassa tehdään myös näin. Hevosmaailmassahan loishäätölääkkeet ovat jo nykyisin saatavilla vain reseptillä, ja monet loiskannat ovat jo resistenttejä tietyille lääkkeille. Ehkä ei olisi pahitteeksi harkita tätä kissoillakin?
Kuitenkin on tärkeää häätää loiset kissan suolistosta, jos niitä on. En siis suosittele unohtamaan koko madotusta, etenkään ulkoilevilla kissoilla. Siis joko ulosteiden tutkittaminen tai loishäätö.
Tein muuten haittavaikutusraportin Axilurin valmistajalle, MSD Animal Healthille. Sain pian ystävällisen vastauksen, jossa kiitettiin ilmoituksesta. Tapaus on raportoitu eteenpäin MSD Animal HEalthin kansainväliseen lääketurvayksikköön, josta se raportoidaan edelleen Suomen lääkeviranomaisille (Fimea). Kuulemma Klaaran kaltaiset oireet ovat Axilurilla tunnettuja mutta harvinaisia. 
Jos jollakulla muullakin tulee lemmikin lääkkeestä mitä tahansa haittavaikutuksia, olisi tärkeää ilmoittaa ne lääkkeen valmistajalle. Joissain tapauksissa oma ilmoitus ajaa asian, mutta myös hoitava eläinlääkäri voi tehdä haittavaikutusilmoituksen. Kannattaa varmistaa eläinlääkäriltä, että hän on varmasti raportoinut haitan.

Päivitetty 10.4.2013: lisäsin kuvat Axilur- ja Milbemax-lääkepakkauksista sekä Promax- ja Nutri-plus-tuubeista (viimeksimainitut ovat ”täydennysrehuja”, eivät lääkkeitä.


3 ajatuksia aiheesta “Loishäädön sivuvaikutukset ja tarpeellisuus

  • päpä

    Oletteko kokeilleet koskaan Flubenolia? Puolikas purutabletti kolmena peräkkäisenä päivänä viisikiloiselle kissalle.
    Ei ollut sivuoireita ja lääke meni ihan sellaisenaan, ilman ongelmia.
    Ovatko Axilur ja Milbemax laajakirjoisempia? Flubenol oli ainakin kaikkein helpoin

  • Ulla

    http://itapu.fi/prcat/Artikkelit/matolaakkeet.php Tuolla on matolääkkeistä jotain vertailua. Flubenolin purutabu on valmistajan mukaan vain koirille, mutta se pasta kissoille ja koirille. Mä en itse tykkää noista pastoista, sillä niitä pitää antaa aika iso määrä esimerkiksi tuolle meidän Pikku Leolle, reipas 6,5kg.

    Laajakirjoisuuskaan ei välttämättä ole kaikille kissoille mikään must, sillä yleisin kissan loinen taitaa olla suolinkainen, ja siihen tepsii tuosta linkin listastakin kaikki (paitsi Droncit, joka on täsmäisku

  • päpä

    Pastat on ikäviä. Sain eläinlääkäristä aikanaan vinkin purutabletista kun manailin tahnojen hankaluutta. Sama tehoaine kun tahnassakin mutta annoskoko pienempi ja suopeammin vastaanotettu. Voikohan sorbitoli jota tabletissa on, olla syynä että sitä ei varsinaisesti suositella kissoille, en tiedä tarkemmin.

Kommentointi on suljettu.